דיבידנד מזומן – חבר לא נאמן
טעות נפוצה בקרב משקיעים מתחילים היא שדיבידנד הוא בונוס שניתן לבעלי המניות כאשר החברה מרוויחה, או במילים אחרות, דיבידנד מגדיל את הרווח של בעלי המניות. עוד נהוג לחשוב שדיבידנד גבוה מעיד על חברה איתנה מבחינה פיננסית. אהיה בוטה ואגיד שזו טעות מרה מכיוון שברוב המקרים דיבידנד מבטא את ההפך הגמור. כדי להבין את ההשלכות של חלוקת דיבידנדים אנחנו קודם צריכים להבין מה זה דיבידנד
ההגדרה הפשוטה היא שדיבידנד הוא תשלום שמעבירה חברה מתוך עודפיה או רווחיה לידי בעלי המניות. אוקי, אז מה אתה רוצה מאיתנו, למה זה דבר רע? למה שאני כבעל מניות לא אשתתף בחגיגה כאשר החברה מרוויחה?
לצורך הדוגמא שלנו נניח שחברת “Y Y איזו יציבות” הרוויחה בשנה החולפת 100 מיליון ש”ח והגיעה לשווי כולל של מיליארד ש”ח – יעני יוניקורן. לחברה יש מיליון מניות ולכן כל מניה שלה שווה 1000 ש”ח. לצורך הדוגמא בלבד גם נניח שמחיר המניה מייצג את ערך החברה ולא מושפע מגורמים אחרים.
החברה החליטה לחלק דיבידנדים בסך של 50 מיליון ש”ח שמהווים 5% מערך החברה. נניח שבידנו מניה אחת (שקנינו לפני תאריך האקס דיבידנד – התאריך הקובע לזכאות קבלת הדיבידנד – בדר”כ ימים או שבועות לפני חלוקת הדיבידנד בפועל). ביום שבו יחולק הדיבידנד החשבון שלנו יזוכה ב 50 ש”ח. באותו הזמן גם שער הבסיס של המניה ירד באופן אוטומטי ב 5% (בתחילת יום המסחר), זאת מכיוון שהחברה הפחיתה את המזומן שלה ב 5% מהערך הכולל של החברה ולכן השווי שלה יורד ב 5% בהתאם. כלומר אם החזקנו במניה ששווה 1000 ש”ח לפני חלוקת הדיבידנד, לאחר החלוקה נחזיק במניה אחת ששווה 950 ש”ח ועוד 50 ש”ח מזומן. לכאורה לא הפסדנו ולא הרווחנו כלום.
הנה מגיע מס גדול
הבעיה העיקרית בחלוקת דיבידנדים שהיא מייצרת אירוע מס. באירוע מס עלינו לשלם מס. כלומר, אותם 50 ש”ח שקיבלנו נחשבים כרווח של 50 ש”ח – ללא קשר למחיר שבו קנינו את המניה וללא קשר אם אנחנו נמצאים בפוזיצית רווח או הפסד. על הרווח עלינו לשלם 25% מס (במקרה ואנחנו לא בעלי מניות מהותים – אלה שמחזיקים 10% או יותר מהחברה – הם צריכים לשלם 30% נכון להיום). הבורסה תנקה לנו את מס ההכנסה במעמד הענקת הדיבידנד ולכן נישאר ביד עם 12.5 ש”ח פחות.
חברת “Y Y איזו יציבות” בעצם גרמה לנו להפסד של 1.25% בכך שהיא חילקה לנו דיבידנד. לא רק שלא הרווחנו מכל המהלך הזה, אפילו הפסדנו!
לא רציונלי, לא במקרה
באופן תיאורטי כל אחד בתיק שלו יכול למכור בכל זמן שהוא בוחר אחוז מסוים מהתיק או מהאחזקה שלו במניה מסוימת כדי לייצר לעצמו אפקט דומה להענקת דיבידנד גם במניות שלא מחלקות דיבידנד.
לדרך פעולה זו יש כמובן חסרונות אל מול חלוקת דיבידנד אמיתית בדמות עמלות מכירה והתעסקות במכירה עצמה ועד לעובדה שלא פשוט לסחור בחלקי מניות ואם מחיר המניה גבוה אולי לא תוכלו לממש את הסכום המדויק שתרצו בכל רגע נתון.
אבל האם נרצה לבצע כזו פעולה באופן יזום? אסטרטגיה כזו יכולה רק להקטין את ההון שצברנו ולכן ברור שלא נרצה לבצע מהלך כזה. מעולם לא היה מישהו שהמליץ להנזיל % מסוים מהתיק באופן עצמאי רק כדי לרכוש שוב את אותם מניות. למשקיע לטווח ארוך פשוט אין שום היגיון כלכלי בפעולה כזו.
עזוב אותי, אני בכלל רוצה הכנסה פאסיבית
משקיעים שחיים מתזרים מוזמן שמגיע בדמות דיבידנדים ואינם מכניסים כסף נוסף לתיק ההשקעות יצטרכו להנזיל חלק מהכסף בכל מקרה. במקרה כזה דיבידנדים יכולים לחסוך התעסקות עם מימוש חלקים מהתיק. עם זאת מכיוון שגובה הדיבידנדים אינו קבוע ואין התחייבות של החברה לשלם דיבידנד, יתכן מצב שבו חלק קטן מדי או גדול מדי מהתיק יונזל, מה שיגרום לבעיה בתזרים שלנו או עודף של כסף שאינו מושקע ומפסיק לצבור תשואה. במצב כזה ניתן לבנות אסטרטגיית מימוש מראש כך שאם התיק שלנו מכיל 10 מניות/קרנות שונות, בכל חודש נממש סכום קבוע מאחת האחזקות בלבד ונצטרך לבצע פעולה אחת בחודש בלבד. מכיוון שאנו מחזיקים ב 10 מניות הסבב יהיה באורך של 10 חודשים.
בפועל, כנראה שמעטים מהמשקיעים נמצאים בתקופה שבה הם רק אוכלים את התיק ולא מגדילים אותו ולכן התרחיש הזה תקף אך ורק לתקופה המאוחרת מאד של ההשקעה, בשלב מאוחר בחיים.
תשלום דיבידנד לאורך שנים != איתנות כלכלית עתידית
חברה לא יכולה לחלק דיבידנד כאשר היא מפסידה. לכן, נהוג לחשוב שחברה שמחלקת דיבידנד במשך שנים רבות באופן קבוע היא חברה שמרוויחה באופן קבוע והיא יציבה כלכלית. זה נכון, אם כי לא בהכרח באספקט שרלוונטי לנו כמשקיעים. כאשר אנחנו משקיעים בחברה לטווח ארוך המטרה שלנו היא למקסם את התשואה שלנו. חברות צמיחה, כאלו שגדלות מהר ובהתאם מחיר המניה שלהן מטפס, משקיעות את הרווחים שלהן בפיתוחים נוספים, ביעול תהליכים, בקנית טכנולוגיות או חברות מתחרות, תחזוק מפעלים קיימים ועוד מגוון אפיקים שיעזרו לה לצמוח ולהמשיך לגדול. כאשר החברה מרוויחה הרבה כסף אך אין לה אפיקים חדשים שבהם היא משקיעה ובעקבות כך מסוגלת לשלם דיבידנד גדול, לרוב זה מעיד על חברה שהפסיקה לגדול ואולי אפילו מתחילה למות. יתכן שבעוד מספר שנים לא תצליח לעמוד בתחרות מול חברות צמיחה מתחרות. בנוסף גם מחיר המניה לא יטפס במהירות והתשואות שלנו צפויות להיות נמוכות.
אירועי דיבידנד גדולים וחריגים יכולים גם להצביע על התנהלות כושלת. יתכן שבנקודת זמן מסוימת בעקבות אירוע חד פעמי החברה תרוויח הרבה כסף ברבעון מסוים. חלוקה באחוז גדול מאותו רווח שמטרתה למשוך משקיעים בטווח הקצר עלולה לחסל עתודות מזומן ואי יכולת להתמודד עם משברים עתידיים.
דיבידנד בא בשקלים, כמה זה כבר יפגע בתיק?
לרוב הדיבידנד שנראה בהנחה שאין לנו סכום מאד גדול יראה ככסף קטן, אבל המספרים מספרים סיפור אחר. גובה הדיבידנדים הממוצע משתנה משנה לשנה ונמצא במגמת ירידה עם השנים, אך אם נניח שהממוצע השנתי הוא 1.6% ומתוך האחוז הזה עלינו לנכות 25% מס הכנסה, הרי שבכל שנה אנחנו מפסידים 0.4% מהתשואה שלנו. זה אולי לא נשמע לכם מאד קריטי באחוזים לשנה אחת אבל מה יקרה אם נבחן את ההבדל בתשואות לאורך 30 שנים?
נקח את תשואה ממוצעת של 10.2% שכוללת את השקעת הדיבידנד בחזרה (לא ריאלית, כלומר ללא השפעות האינפלציה) ונקבל הכפלה של 18.42 ב 30 שנים, בעוד שעבור תשואה של 9.8% נקבל הכפלה של 16.52. כלומר עבור כל 100,000 ש”ח שהשקענו, נפסיד 190,000 ש”ח!
שכנעת, מה עושים עם המידע הזה?
אתם לא יכולים לבחור שלא לקבל דיבידנד, אבל יש מספר בחירות שתוכלו לבצע כדי להקטין את החשיפה להשפעות הדיבידנדים על תשואות התיק שלכם.
בחירה שאינה תלויה בדיבידנד – אל תכניסו את גובה הדיבידנד למערכת השיקולים בבחירת מניה או קרן. בטח שלא לבחור חברות שמחלקות דיבידנד גבוה אבל מאבדות ערך, זו נורה אדומה ויתכן שהחברה תקלע להפסד ותישארו ללא דיבידנדים והפסד ממשי עקב ירידה במחיר המניה.
קרן צוברת – זוהי קרן שמשקיעה עבורכם את הדיבידנדים בחזרה באופן אוטומטי, בכך תמנעו מהצורך להתעסק בהשקעה מחדש של אותם דיבידנדים.
קרן צוברת אירית – קרנות איריות נתונות למס דיבידנדים מופחת של 15%. כלומר, תחסכו 10% מתוך אותם 1.6% דיבידנדים שנתיים, או 0.16% תשואה בשנה.
קרן צוברת אירית שמשתמשת בעקיבה סינטטית. זה שווה פוסט בפני עצמו, רק אציין שיש קרנות שאינן מחזיקות את המניות עצמן אלא סוחרות בכלים נגזרים שמחקים את תשואת המדד ובעצם כך מצליחות לנצל פרצה בחוק בארה”ב ולא חייבות לשלם מס על הדיבידנדים, בכך תחסכו את כל אותם 0.4% בשנה.
כמובן שיש שיקולים נוספים בבחירת ההשקעות שלכם, החל מדמי ניהול, חשיפה למס עזבון ועוד, כבר אמרנו, נושא עמוק בפני עצמו שמצריך פוסט נפרד.