- “משתלם מאד כלכלית למכור את דירת המגורים ולהתגורר בשכירות, למה שההורים שלי לא יעשו את זה?”
- למכור או לא למכור, זאת השאלה (או איך למכור דירת מגורים ולהישאר בחיים)
- “חסכנו הון מספיק לדירה ללא משכנתא. הריביות היום גבוהות, למה שניקח משכנתא?”
- חומות של תקווה – המהפך הכלכלי של מירב וקובי
- מה קורה לכסף שלנו בפיקדון בנקאי ומה בין זה לגלידת בן & ג’ריס?
מה השלבים שנעבור במסע שלנו אל החופש הכלכלי?
כולנו שואפים לחופש כלכלי. ורבים מאיתנו יודעים את ההגדרה הפורמלית של חופש כלכלי – הכנסה מהשקעות שמספיקה למימון רמת החיים הרצויה. במילים אחרות – החופש לבחור מה לעשות עם הזמן שלנו בכל יום נתון.
הדרך אל החופש הכלכלי היא מסע. וכמו בכל מסע, גם במסע הזה עוברים דרך מספר שלבים או תחנות. בפוסט זה אציג את השלבים העיקריים במסע אל החופש הכלכלי כפי שאני רואה אותם.
השלב הראשון – מיינדסט
המיינדסט הוא הבסיס לכל, וללא המיינדסט הנכון לעולם לא נצא לדרך את החופש הכללכי שלנו. זה לא משנה אם אנחנו מתחילים את המסע כשכירים או כעצמאים ובאיזה תחום אנו עובדים, הכל מתחיל מהבנה חזקה שדרוש שינוי. ההבנה יכולה להגיע ממקום של פחד (פנסיה שלא תספיק, תלות במקום עבודה או עסק שלר מרצה אותנו ועוד), או ממקום של שאיפה ליותר – השאיפה להרוויח באמת את השליטה על הזמן שלנו ולתת יותר מעצמנו ליקום והידיעה הברורה שהדרך לשם עוברת בניתוק הקשר הגורדי בין עבודה לכסף.
השלב השני – תחילת פעולה
בשלב זה אנו מתחילים לצאת מאזור הנוחות שלנו ולבצע פעולות אקטיביות למען החופש העתידי שלנו. הפעולה יכולה להיות הגדלת חיסכון מודעת מתוך בחירה, הגדלת הכנסה, בפרט על ידי איתור מקורות הכנסה נוספים, למידה אודות אפיקי ההשקעה שמעניינים אותנו וביצוע השקעות ראשונות. מה שמאפיין את השלב הזה הוא יציאה מאזור הנוחות. הרי זה לא נוח לבצע מעקב אחרי ההוצאות שלנו. זה לא נוח לצמצם משהו בהוצאות, אפילו לזמן מוגבל. זה לא נוח להשקיע את מעט הזמן שיש לנו בלמידה, במיוחד אחרי שכבר השקענו 15-20 שנים מחיינו בלימודים פורמליים. ובשביל לעשות זאת אנו צריכים “למה” חזק ולכן לא מעט אנשים עוצרים בשלב הזה.
השלב השלישי – מתחילים לראות את הפירות
בשלב זה אנו מתחילים לראות את פירות השקעתנו. ייתכן כתזרים תקופתי, ייתכן כסיום מוצלח של העסקאות הראשונות והגדלת ההון. השלב הזה יכול להגיע מספר חודשים או מספר שנים מתחילת הדרך, כתלות במצב ההתחלתי ובאפיקי ההשקעה שבחרנו. בשלב הזה כבר יש לנו בטחון רב יותר בדרך החדשה ומעל לכל – יש ערוץ הכנסה נוסף שלא היה קודם – ההכנסה מהשקעות. ההכנסה בשלב זה עדיין לא מספיקה למימון רמת החיים הרצויה, אך כרגע הביטחון שאנחנו צוברים חשוב עוד יותר מהמספרים. בין היתר בטחון זה מאפשר לנו רמה מסוימת של חופש בבחירת העיסוק. אמנם אנחנו עדיין תלויים בהכנסה מעבודה, אך יכולים להרשות לעצמנו לשים את השיקולים החשובים באמת – ההנאה שלנו מהעבודה ומימוש הרצונות שלנו מעל רכיב השכר ברשימת סדרי העדיפויות כאשר נבחר במה לעסוק ובאיזו מסגרת.
השלב הרביעי – נהנים מהדרך
אנו ממשיכים לצעוד בדרך האבנים הצהובות של עולם הכסף וההשקעות. חלק ניכר מצרכינו הכספיים עדיין ממומן על ידי יגיעה אישית, אך ההרגשה שלנו טובה משמעותית ביחס להרגשה שלנו בתחילת הדרך. אנו מתמידים בתוכנית האסטרטגית שלנו ורואים אופק כלכלי ברור. איננו מרגישים דחק כלכלי ונהנים ממה שאנו עושים ביומיום. בשלב הזה (וגם בקודם), נבחן תקופתית את מצבנו ביחס לתוכנית. נבחן את השינויים שקורים והאם הם משפיעים על יעד ההכנסה מהשקעות שהגדרנו ונחשוב על היום שאחרי – מה באמת נעשה כשנרוויח את החופש שלנו לבחור מה לעשות בכל בוקר.
השלב החמישי – החופש לבחור
זהו, השגנו את היעד הכלכלי וההכנסה שלנו מהשקעות מאפשרת לנו להגשים את כל רצונותינו. בשלב הזה לכאורה אנחנו יכולים לשבת רגל על רגל בביתנו או לרבוץ בחוף הים הקרוב למקום מגורינו (או דווקא רחוק מאד ממנו) ולחדול מכל עשיה. אבל האם בשביל זה עשינו את כל המסע הזה? הרי היעד הוא חשוב, אבל מה שחשוב לא פחות הוא השינוי שעברנו בדרך. בין אם נרצה בכך ובין אם לא, כל תהליך של התפתחות כלכלית מגיע ביחד עם התפתחות אישית אדירה. והשינוי האישי המדהים שאותו אנו עוברים במסע הכלכלי שלנו יניע אותנו להמשך צמיחה, למידה ופעולה מבורכת שתעשה רק טוב לנו ולסביבתנו.
מסכימים/ות? שתפו אותי בתגובות. חולקים/ות על שלב מסוים? בואו נדבר על זה