ניוד פנסיה ל IRA, כל מה שצריך לדעת לפני

ניוד פנסיה ל IRA, כל מה שצריך לדעת לפני

פנסיה זה דבר רגיש, לפני שאנחנו מבצעים פעולות שעלולות לפגוע בעתיד הכלכלי שלנו כדאי מאד להבין את כל ההשלכות ורק בעזרת ידע מקיף לקבל החלטה. כיום לא ניתן לנהל את ההשקעה שלנו בפנסיה לבד (IRA) ועל מנת שנוכל בכל זאת לנהל את הכסף בעצמנו צריך לנייד תחילה את הכספים מהפנסיה לקופת גמל. יש לכך לא מעט השלכות, בואו נצלול לפרטים.

פנסיה = קצבה?

בגיל פרישה אנחנו מעוניינים בהכנסה בצורת קצבה שתחליף את השכר שלנו ותאפשר לנו תזרים קבוע. מנגנון הקצבה הוא מנגנון נח והוא קיים במוצרים שנקראים פנסיה מקיפה (הפנסיה הרגילה), פנסיה משלימה וביטוח מנהלים.

בכל המוצרים האלה לא ניתן לנהל את הכסף בעצמנו. על מנת לנהל את הכסף עלינו לנייד את הכסף לקופת גמל. בקופת גמל ניתן לנהל את הכסף ב IRA, אבל קופת גמל לא יודעת לחלק קצבה. במידה ונרצה לקבל קצבה מהכסף שחסכנו נצטרך לנייד אותו בחזרה למוצר פנסיוני או לחילופין לקבל את הכסף כסכום חד פעמי ולנהל את ההשקעה והמשיכה החודשית בעצמנו.

פנסיה מקיפה

פנסיה מקיפה היא הפנסיה שכולנו מכירים. תקרת ההפקדה החודשית עומדת על 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. מעבר לסכום הזה נצטרך להפקיד את הכסף העודף למוצר פנסיוני אחר (פנסיה משלימה, קופת גמל, ביטוח מנהלים).

בפנסיה המקיפה ישנו מנגנון הבטחת תשואה, עד אוקטובר 22 הבטחת התשואה נעשתה באמצעות השקעה של חלק מהכסף באג”ח מיועדות שניתן לרכוש רק דרך הפנסיה והן מבטיחות תשואה של 4.86% + הצמדה למדד. החל מאוקטובר 22 המנגנון שונה וכעת אותם אחוזים שעליהם מובטחת לנו תשואה מושקעים באפיק מנייתי כלשהו. הבטחת התשואה התעדכנה ל 5.15% + הצמדה למדד. במידה וההשקה תניב תשואה עודפת, המדינה תממן באמצעות העודף את החובות שלה ובמידה ותהיה תשואת חסר המדינה תממן את הפער לחוסך. המנגנון הזה מתבסס על העובדה שבטווח ארוך, באופן סטטיסטי, הבורסה תשיג תשואה עודפת ובכך המדינה לא תצטרך לממן שום דבר ובממוצע היא תרוויח את היתרה.

מצד אחד זה אומר שכחוסכים צעירים אתם מפסידים קצת תשואה בהנחה ואתם מוכנים להשקיע את כל הכסף במסלול מנייתי ומצד שני ישנו חלק סולידי יותר שמבטיח לכם מינימום תשואה ובעיקר יעזור לכם בשלב המאוחר יותר של ההשקעה או לאחר הפרישה שבה כנראה תעדיפו קצבה יציבה ולא תנודתית. כן, הקצבה יכולה להשתנות כתלות במסלול ההשקעה גם לאחר שיצאתם פנסיה.

כמה אחוזים מתוך הקרן שלנו מובטחים?

עד גיל 50 כ 27% מהקרן תהיה תחת מנגנון הבטחת התשואה. בין גיל 50 ל 60 30% מהקרן והחל מגיל 60 וגלם לאחר הפרישה 60% מהקרן. החלוקה הזו של אחוזים היא חדשה יחסית ובעבר גם החל מגיל 60 היו מובטחים רק 30% מהכספים. הבטחת התשואה טובה יותר בגיל מבוגר ולמעשה המדינה מעבירה את הבטחת התשואה באופן הדרגתי לאנשים שהגיעו לגיל 60 על חשבון הבטחת התשואה של חוסכים צעירים. ככל שהשנים יעברו, חוסכים מתחת לגיל 50 יקבלו פחות אחוזים במנגנון הבטחת התשואה – כלומר אותם 27% יפחתו בהדרגה עד לאפס כנראה במהלך השנים הבאות.

למה אני חופר על הנושא הזה? מכיוון שהמנגנון הזה יכול להוות יתרון או חיסרון בעיניכם והוא קיים אך ורק בפנסיה המקיפה וזה חשוב לשיקול הניוד ל IRA.

בפנסיה המקיפה יש לנו מנגנון ערבות הדדית. לא ארחיב עליו, אבל נגיד שהוא למעשה מאפשר לכם לקבל ביטוח אובדן כושר עבודה/שאירים במחיר זול יחסית. הוא מתבסס על ערבות הדדית ואיזון אקטוארי – גם לא לפוסט הזה – שלרוב בטווח ארוך מתאפס ולא צריך להדאיג אתכם.

דמי הניהול בפנסיה המקיפה זולים וניתן לקבל גם 0% מהצבירה ופחות מ 2% מההפקדה, משתלם מאד לבעלי צבירה גבוהה – כלל אצבע – מעל 500K עדיף לחפש תנאים שבהם דמי הניהול מהצבירה שואפים ל 0. מלבד דמי הניהול הגלויים ישנם גם דמי ניהול “סמויים” בצורת “ניהול השקעות”. אלה דמי ניהול שנגבים עבור פעולות מסחר ו/או תשלום לגוף חיצוני כמו קרן סל למשל שגובה דמי ניהול בעצמה. העלות משתנה ויכולה להגיע ל 0.25% מהצבירה בשנה. לאחרונה עבר חוק שמחייב את הקרנות לחשוף את אחוז ניהול ההשקעות מראש כך שניתן לשקלל את העלות של דמי הניהול בחישובי הכדאיות שלנו.

פנסיה משלימה

הפנסיה המשלימה דומה לפנסיה המקיפה, גם כאן יש לנו ערבות הדדית אבל כאן כבר אין לנו מנגנון הבטחת תשואה. אם הפקדתם סכום גבוה מדי לפנסיה המקיפה וגלשתם לפנסיה המשלימה תקבלו דמי ניהול זהים. גם אם זה לא התבצע באופן אוטומטי עבורכם ובחרתם פנסיה משלימה באופן אקטיבי, לרוב ניתן לקבל דמי ניהול טובים/זהים לפנסיה המקיפה. גם כאן יש לנו דמי ניהול השקעות.

ביטוח מנהלים

ביטוח מנהלים הוא חוזה אישי של החוסך מול חברת הביטוח ואין ערבות הדדית. זה אומר שהביטוחים יקרים יותר. כאן גם דמי הניהול יקרים יותר . לא נרחיב יותר מדי על המקדם כאן, אבל רק נציין שהחל מ 2002 סביר להניח שהמקדם שלכם לא להיט והחל מ 2013 בכלל אין מקדם מובטח והמוצר הזה לא טוב עבורכם בסבירות גבוהה מאד.

קופת גמל

קופת גמל היא מוצר שונה, היא לא מחלקת קצבה, אין בה מנגנון ערבות הדדית או מנגנון הבטחת תשואה וגם אין בה שום רכיב ביטוחי ולא ניתן לרכוש דרך הקופה רכיב ביטוחי בתשלום נוסף. קופת גמל היא נטו חיסכון. אם נרצה ביטוח נוכל לרכוש אותו מחוץ לקופה ובעלות גבוהה יותר מהפנסיה שבה קיימת ערבות הדדית. דמי הניהול לא נמוכים במיוחד, עם זאת ניתן לנייד אותה לניהול עצמי ב IRA וזה יכול לחסוך לנו חלק מהעלויות ולייעל את ההשקעה שלנו כך שהיא תשתלם יותר.

עבור צבירות גבוהות ניתן לקבל דמי ניהול באזור ה 0.2%-0.3% רק מהצבירה וללא דמי ניהול מההפקדה. עם זאת, מכיוון שאתם מנהלים את הכסף לא תשלמו ניהול השקעות, אבל כן תשלמו באופן ישיר על פעולות מסחר ודמי ניהול של קרנות שאתם מחזיקים. עבור משקיע פאסיבי דמי הניהול יהיו כ 0.02%-0.07% בשנה ועשרות שקלים של עמלות מסחר בשנה, זניח מאד בסכומי צבירה גדולים.

אז מה בוחרים?

בחנו את המאפיינים של כל מוצר. עכשיו ננסה להבין האם כדאי לנייד את הפנסיה שלנו לקופת גמל IRA. אם ננייד את כל הכסף, נפסיד את הרכיב הביטוחי של הפנסיה ונצטרך למצוא תחליף ביטוחי יקר יותר.
*עבור רווקים, רכיב השאירים לא רלוונטי וניתן לוותר עליו.

ניתן גם לנייד רק חלק מהצבירה בפנסיה ל IRA. למה זה טוב?
למעשה בפנסיה אין משמעות לגובה הצבירה שלנו (לא מדויק, נרחיב בהמשך), גם אם יש לנו מיליון ש”ח או 100 אלף, באובדן כושר עבודה או מקרה מוות הביטוח יהיה זהה והוא תלוי בשכר שלנו.

במצב של מוות לדוגמא, חברת הביטוח לוקחת את כל הצבירה אליה ומתוך הצבירה הזו היא משלמת לשאירים קצבה. לפעמים יהיה שם יותר כסף ולפעמים פחות – כאן נכנס מנגנון ערבות הדדית ואיזון אקטוארי – לא נרחיב – מה שחשוב זה שהשאירים יקבלו את הסכום שמגיע להם ללא קשר לצבירה שהייתה בקרן. לכן, אם יש לנו צבירה גבוהה, ניתן לנייד אחוז ניכר ממנה לקופת גמל ולהמשיך את ההפקדות השוטפות לפנסיה ובכך גם להנות מרכיב ביטוחי זול ובנוסף מקופת גמל עם סכום הוני גבוה שינתן כבונוס לשאירים.
שימו לב שהחל מצבירה מסוימת, עלות הביטוח בפנסיה נהיה מעט יותר זול באחוזים. אני לא יודע כמה זה משמעותי.

מה החסרונות?

כאשר אנחנו מניידים חלק ניכר מהכסף שלנו, מתאפסת תקופת האכשרה עבור השאירים ואם נמות מתישהו במהלך 5 השנים מביצוע הניוד, הקצבה שלהם תפגע באחוז מסוים. לאחר 5 שנים, החסרון הזה “נעלם”.

ניוד של כספי פנסיה שהופקדו לגבר לאחר גיל 41 פוגעים בקצבה באחוז מסוים.

במידה ונחליט לנייד בפרישה את הכספים בחזרה לפנסיה, ישנה מגבלה על כמה כסף ניתן לנייד בחזרה. יתכן שלא נוכל לנייד את כל הכסף. הבעיה העיקרית בהגבלה של ניוד הכסף בחזרה יכולה להיות בחוסר מנגנון הבטחת תשואה בגיל מאוחר. לרוב בגיל הפרישה אנחנו לא מעוניינים להגדיל את ההון ומעוניינים לקבל יציבות. התשואה המובטחת יחסית טובה עבור השקעה סולידית.

מבחינת פעולות מסחר – IRA זה לגמרי כמו חשבון מסחר עצמאי רק שהכספים מנוהלים תחת מטריה של מוצר פנסיוני ויש גם הגבלות (רגולציה) על מה שניתן לקנות – לא מגביל אותנו לקנות קרנות סל למשל, כן מגביל מניות בודדות, אופציות, שורטים וכו’…

* משהו שנוסף שכדאי להכיר, במידה ויש לכם ילד שהוכר עם מוגבלות, מובטחת לו קצבה מהפנסיה שלכם לכל החיים לעומת ילד “רגיל” שמקבל קצבה עד גיל 21. במעבר מקרן פנסיה – גם לקרן פנסיה אחרת – מאבדים את ההטבה הזו ולא כדאי להתנייד במצב כזה אפילו במחיר של דמי ניהול גבוהים יותר.

איך מחליטים?

עדיף לא להחליט לבד. יש כאן לא מעט מידע אבל חשוב לציין שאני לא סוכן פנסיוני ולא יועץ פרישה ויתכן שיש אספקטים נוספים שפיספסתי. כמו כן החישובים המדויקים בפגיעה החלקית בקצבה ותקופת האשכרה יכולים לשנות את השיקול שלכם, תלוי גם במצב הבריאותי שלכם ואולי ברמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת או בשיקולים אחרים כמו חסכונות כללים אחרים שיש לכם, רמת ההכנסה של בן הזוג ועוד…

מאד מומלץ לקחת בעל מקצוע שילווה אתכם בתהליך כזה, יתכן שתבצעו טעויות שעלולות להיות כואבות מאד, לפעמים אפילו לא תהיו מודעים לטעות. בנוסף, אפילו אם ביצעתם הכל כמו שצריך מהצד שלכם, יש טעויות בניודים ויתכן מצב שבו טעות של חברת הביטוח תפגע בכם ואפילו לא תדעו מזה ולא תצליחו או תדעו לתקן את זה בזמן. סביר להניח שבעל מקצוע טוב ידע לעזור במקרים כאלה ויקל עליכם מאד את התהליך.

מאמרים נוספים

Share
Share
Skip to content