שלוש הטעויות הכי גדולות שצעירים עושים בשוק ההון

שלוש הטעויות הכי גדולות שצעירים עושים בשוק ההון

אם אתם צעירים בתחילת הדרך – הפוסט הזה יכול להיות שווה לכם מיליונים – ולשנות לכם את העתיד.


לצד תהליכי התכנון הפיננסי – פנו אלי בחודשים האחרונים לא מעט צעירים שביקשו שאלמד אותם את עקרונות ההשקעה בשוק ההון.

אחרי שנתקלתי בכל הטעויות האפשריות – אני רוצה לשתף איתכם כאן את הגדולות והנפוצות ביותר. המטרה שלי היא להפיץ את הידע שצברתי בשנים האחרונות – מתוך שליחות.

אתחיל עם הבסיס: עיקרון הריבית דריבית שמתקיים בשוק ההון הוא פלא של ממש, ומהווה את אחת הדרכים הטובות ביותר להצמיח את ההון המשפחתי. *קריטי* להתחיל להשקיע במניות בגיל *צעיר כמה שיותר*, כדי לסדר ולהבטיח את עתיד המשפחה שלכם.

ראשית – וודאו שהפנסיות וקרנות ההשתלמות שלכם נמצאות במסלול הנכון והמתאים לגילכם. הכלל אומר שככל שהגיל שלכם צעיר יותר – יתאים לכם מסלול מנייתי יותר. שינוי המסלול יכול להיות שווה מיליוני שקלים לפרישה שלכם. בדקו גם את דמי הניהול שלכם והתמקחו עליהם. אין לכם את הפריווילגיה להתעלם מהנושא.

השלב הבא מתייחס להון הפנוי שלכם:

הטעות הראשונה: השקעה \ מסחר במניות בודדות

השקעה במניה בודדת חושפת את המשקיע לסיכון לא מפוצה. הסטטיסטיקה מראה כי רק 1.3% מהמניות הניבו את כל תשואת השוק העולמי לאורך ההיסטוריה. כלומר: 98.7% האחרות הניבו ביחד 0%. הנתון המדהים הנ”ל ממחיש עד כמה נמוכים סיכוייו של המשקיע לבחור את המניות הנכונות. מסחר יומי הוא הוספת חטא על פשע, משום שהוא מכניס לסיפור גם מס רווחי הון ועמלות קנייה ומכירה לכל אורך הדרך. לא מפתיע שמחקרים מראים כי 97% מהאנשים שסוחרים במניות באופן יומי – מפסידים. ***אל תעשו את זה***.

הפתרון:

השקעה במדדים

קרנות סל עוקבות מדדים מאפשרות להשקיע פאסיבית בעת ובעונה אחת בשוק כולו – כלומר בכל (או רוב) החברות בעולם, והשקעה בכל החברות בעולם היא בעצם השקעה בהמשך הצמיחה של הכלכלה. מאה חמישים השנים האחרונות מוכיחות שהכלכלה צומחת, ואין סיבה לשער שמצב זה לא יימשך.

יתרה מכך: המדדים כוללים מנגנון חכם שמוודא שמניות כושלות מתנקות מהם עם הזמן, כך שאתם נשארים רק עם אלו של החברות המצליחות.

*****************************

הטעות השניה: ניסיונות לתזמן את השוק

רוב המשקיעים בשוק ההון מנסים לתזמן אותו. כלומר: להכניס את הכסף בעליות ולהוציא אותו בירידות, או להחליף מסלולי השקעה בהתאם לתקופה. הבעיה: אף אחד לא יכול לעשות זאת בהצלחה ובעקביות. את זה אמר ג’ון בוגל – המשקיע הגדול בהיסטוריה:

“I don’t even know anybody who knows anybody who has done it successfully and consistently“

כדי להמחיש עד כמה זה בלתי אפשרי, לפניכם תוצאות של מחקר שבוצע בשנת 2022 לגבי אחד המדדים המובילים בעולם, ה-S&P500:

– מי שהשקיע במדד בשלושים השנים האחרונות באופן רצוף – קיבל תשואה של 9.9%.

– מי שהשקיע במדד בשלושים השנים האחרונות אבל פספס את *היום* החזק ביותר בכל שנה, קיבל תשואה של 6.1%.

– מי שהשקיע במדד בשלושים השנים האחרונות אבל פספס את *חמשת הימים* החזקים ביותר בכל שנה, ספג תשואה שלילית של 4.1%.

הפתרון:

משקיעים לטווח הארוך (10 שנים לפחות) ונותנים לכסף לעבוד מבלי לגעת בו. אם הסכום שאתם רוצים להשקיע מיועד לטווח הקצר – שוק המניות הוא לא המקום עבורו.

ככל שנשקיע ליותר זמן וברציפות – הסיכוי שלנו להרוויח יגדל. הסטטיסטיקה מראה כי בהשקעה רציפה במדדים מובילים לאורך 15 שנים ויותר, הסיכוי להפסיד הוא כמעט 0.

*****************************

הטעות השלישית – השקעה באמצעות מתווכים
(קופות גמל ופוליסות חיסכון בבתי ההשקעות)

כשאתם בוחרים להשקיע באמצעות מוצרי המדף של בתי ההשקעות – אתם גורעים מאות אלפים ולעיתים אף מיליוני שקלים מהעתיד שלכם. הסיבה: הם כוללים דמי ניהול גבוהים משמעותית (גלויים ונסתרים) מאשר חשבון מסחר עצמאי. נסו לצמצם את סכום הכסף שמנהלים עבורכם אך ורק למקרים בהם אין ברירה: הפנסיה וקרן ההשתלמות. וגם לגביהם – שקלו לבחור במסלול מחקה מדד. הנה הסיבה להעדיף אותו:

זוכה פרס נובל בכלכלה, פרופ’ יוג’ין פאמה, פרסם בשנת 2010 מאמר מדעי עם הנתונים הבאים: 97% ממנהלי ההשקעות לא צפויים להציג תשואות שיהיו גבוהות מאלו שהשוק נתן במילא. כלומר: עדיף שבית ההשקעות יעקוב עבורכם אחרי תשואת השוק כולו (מסלול מחקה מדד) מאשר שיתן למנהלי ההשקעות שלו לבחור את המניות לבד (מסלול מניות).

הפתרון:

רכישת המדדים באמצעות השקעה עצמאית – ללא מתווכים. את חשבון המסחר כדאי לפתוח בברוקרים כמו אקסלנס טרייד, מיטב ד”ש או IBI. ניתן לעשות זאת גם דרך הבנק – אך העמלות גבוהות משמעותית.

כדי להמחיש בכמה כסף מתבטא חיסכון של אחוז אחד בדמי ניהול:

אדם שישקיע 3,000 ₪ בחודש למשך שלושים שנים ויקבל תשואה ממוצעת של שמונה אחוזים, יסיים את התקופה עם 4,404,000 ₪.

אדם שישקיע 3,000 ₪ בחודש למשך שלושים שנים ויקבל תשואה ממוצעת של שבעה אחוזים (אחוז פחות בגלל דמי הניהול) יסיים את התקופה עם 3,638,000 ₪.

ההפרש: כמעט 800,000 שקלים (!)

*****************************

לסיכום – *כל אחד* יכול להוסיף לעתידו מאות אלפי ואפילו מיליוני שקלים. הדרך היא ללמוד את עקרונות ההשקעה בשוק ההון – וליישם אותם.

אפילו אם אין לכם כרגע שקל פנוי אחד – שינוי המסלול של כספי הפנסיה וקרן ההשתלמות לכזה שיתאים לגילכם – יכול לשנות את עתידכם.

בתמונה: אני, והמשפחה שאני משקיע בשוק ההון בשביל העתיד שלה



*אין לראות באמור המלצה להשקעה או תחליף לייעוץ*

מאמרים נוספים

Share
Share
Skip to content